Tässä haastattelussa vuorovaikutuskouluttaja Markus Kaustell kertoo nykyisestä palkitsevasta työstään sekä kokemuksistaan yritysten kanssa yrittäjänä ja vuorovaikutuskouluttajana. Haastattelimme Luova myyntistrategia -projektiin useita luovien alojen yritysvalmentajia, jotka ovat hyödyntäneet luovia menetelmiä yritysten valmentamisessa ja kehittämisessä. Esittelemme näistä haastatteluista muutamia. Tiedätkö kuinka vuorovaikutuskoulutus voisi kehittää työyhteisöäsi? Katso tai kuuntele juttutuokio ( 42 min ). Video artikkelin alaosassa.

Kuka: Markus Kaustell
Yritys: Vaikutusverstas

Haastatteluissa tehtyjä havaintoja, lyhyesti:

  • Vuorovaikutustaidot korostuvat työelämässä tulevaisuudessa entisestään.
  • Vuorovaikutuskoulutuksessa opetellaan epäonnistumista ja keskustellaan siitä
  • Paremmalla työhyvinvoinnilla saadaan joustavuutta muutokseen

Vuorovaikutuskouluttaja Markus Kaustell on työhyvinvoinnin asiantuntija

Vuorovaikutuskoulutus yrityksille on Markuksen luonnollinen suuntautumisalue. Yritykset tilaavat lyhyitä koulutuksia yhden tai useamman riippuen yrityksen tarpeesta. Nyt korona-aikana vuorovaikutuskoulutukset on tehty etänä.

Markus kertoi lyhyesti mitä hän on oppinut yritysten kanssa työskentelystä.

  • Oli yritys, yhteisö mikä tahansa ympäristö, ilmapiirillä on hyvin suuri merkitys siihen mitä ihmiset saavat sielä aikaiseksi
  • Yrityksen ilmapiiri on heti aistittavissa kun sinne saapuu paikalle
  • kyseessä voi olla seurakunta tai luovan alan startup, samat lain alaoisuudet toimivata
  • Kouluttajan näkemys on aina ulkopuolinen ja hän pystyy hyödyntämään omia havaintojaan koulutuksen yhteydessä

Jotta yritykset tietävät tarkemmin, mitä he ovat tilaamassa, tilaavat yritykset usein ensin yhden työpajan. Yrityksiltä on saatu hyvää palautetta – koulutuksessa on hyvä ilmapiiri ja hyvin usein koulutuksesta on jäänyt elämään tietyt käsitellyt asiat. Koulutuksen jälkeen asiat sujuvat paremmin työyhteisössä.

Aikoinaan Markus keskusteli yritysten kanssa palveluistaan vuorovaikutus -kärjellä mutta saatuaan palautetta asiakkaalta, Markus huomasi olevansa kehittämässä parempaa työhyvinvointia. Asiakaspalautteella on oikeasti merkitystä ja palautteita kannattaa kysyä ja kuunnella.

Heittäytymisen opetteleminen avaa työyhteisössä uusia mahdollisuuksia – vuorovaikutuskoulutttaja Markus Kaustell

Vuorovaikutuskoulutuksessa harjoitellaan erilaisia tilanteita, ihmisten kohtaamisia ja niistä keskustellaan tapahtuman aikana. Oppimisen kannalta tilanteen reflektointi on tärkeätä. Impromenetelmissä pureudutaan sallivaan ja turvalliseen epäonnistumiseen ja se havaitaan uutena mahdollisuutena.

Markus Kaustell - Joustavuutta Muutokseen
  • Moka on lahja
  • Mokataan iloisesti
  • Mokasta tulee mahdollisuus

Vuorovaikutuskoulutuksissa käydään lävitse hyväksymisen ja tyrmäämisen eroa ja sen vaikutusta henkilöstöön.

Markus kertoo, että usein asiakkaat eivät ole tottuneet impron tyyppiseen harjoittelutapaan mutta koulutuksessa on helppoa heittäytyä harjoitteisiin. Työpajoissa pystytään keskittymään turvallisessa ympäristössä harjoituksiin oman tiimin kanssa. .

Turvallinen tila muodostetaan heti työpajan alussa. Se tarkoittaa sitä, että jokainen voi olla sellainen kuin on ja he voivat ilmaista itseään kuinka haluavat, ilman että kukaan tuomitsee heitä. Hyväksytään kaikki olemisen ja ilmaisun tavat. Luotettava ja turvallinen tila työpajassa saadaan muodostettua työpajoissa helposti ja se mahdollistaa oppimisen ympäristön.

Ajatus – Tunne – Teko

Haastattelussa keskusteltiin myös tunteiden merkityksestä ja niiden puhumisen tärkeydestä.
Markus tiivisti, että on olemassa positiivisia ja kamalia tunteita ja että työyhteisössä keskustellaan turvallisesta alueesta, positiivisen ja kamalan välistä. Näistä turvallisista asioista on kiva puhua. Oikeasti rakkaista ja hankalista asioista on työyhteisössä usein vaikea puhua.

Parhaimmillaan vuorovaikutuskoulutuksen merkitys on yritykselle se, että se vaikuttaa työyhteisöön sekä tiimin hyvinvointiin sekä työntekijöiden omaan hyvinvointiin. Työyhteisöt, joissa on hyvä meininki, fiilis heijastuu suoraan yrityksen ulkopuolelle positiivisena asiana.

Markuksen slogan: Joustavuutta muutokseen

Vinkki: Keskustele asiakaan kieltä ja kysy kuinka merkityksellisiä nämä asiat ovat asiakkaalle

Haastattelun kesto 40 minuuttia. Kuuntele Markuksen vinkit luovan alan ammattilaisille sekä yrityksen hyödyt koulutukseen investoinnille! Käy myös tutustumassa Markuksen yrityksen Vaikutusverstas -palveluihin.


Kesksutelimme lisää organisation ja tiimien kehittämisestä Acoustic Bodyn Catarina Brazãon kanssa. Käy tutustumassa, katsomassa ja kuuntelemassa lisää!